Blog 

Door Sander Vuurmans Managing Director UB-Entertrainment.

Vol trots kijken we terug op een succesvol project voor de Belastingdienst Academie. Een team dat bij ons aanklopte omdat er behoefte bleek te zijn aan teambuilding. Echter, er moest meer gebeuren dan samen een leuke activiteit doen. Daar zou het doel namelijk niet mee worden bereikt. Nee, het moest iets dieper gaan waarbij we inhoudelijk reflecteren op elkaars mening binnen zijn/haar werk. Jeetje, dat klinkt gelijk zo serieus! Nou ja, ergens is het ook serieus. Maar dat betekent toch niet dat we er ook heel veel plezier in kunnen hebben? En dat is gelukt! Veel plezier beleven met elkaar en tegelijkertijd constructief bezig zijn. Spelenderwijs leren. Tja, dat noemen wij Entertrainment!

Aanleiding voor deze entertraining voor de Belastingdienst

“Een teambuilding activiteit die nauw op de huid is geschreven van de opdrachtgever”. Deze zin was de trigger voor het team van de Belastingdienst. “We werken al een tijdje met elkaar samen, maar wat weten we nou eigenlijk van elkaar? Wat vind ik van mijn werk? Wat zijn mijn drijfveren? Waar word ik gelukkig van in mijn baan en waarvan juist niet? Wat zou het gemiddelde rapportcijfer zijn dat wij als team geven aan onze job en hoe zouden we dat kunnen verhogen?” Toen we in gesprek gingen, werd snel duidelijk dat er behoefte was aan antwoorden op deze vragen voor de Belastingdienst Academie. Vol enthousiasme gingen we aan de slag.

Voorbereiding

De vragenlijst die voortkwam uit het eerste gesprek stond boordevol interessante vragen. Dit resulteerde in hele interessante antwoorden. Twee weken voorafgaand aan de entertraining kregen alle deelnemers een digitale vragenlijst toegestuurd, welke in overleg met de Belastingdienst is opgesteld.

De opdracht en instructies zijn vrij simpel;

De antwoorden op de vragenlijst zijn en blijven te allen tijde anoniem. De antwoorden die jij geeft zullen nooit naar jouw persoon kunnen worden herleid. Uiteraard hopen we dat je eerlijk bent en dat je de moeite neemt om de vragenlijst serieus in te vullen. Hoe meer energie jij erin steekt, hoe meer je team ervoor terugkrijgt!

En dat deden ze! Fluitend van verwondering en enthousiasme zagen we hoeveel mooie zinvolle input terugkwam uit de enquête. We hadden meer dan voldoende munitie om een leerzame, betekenisvolle en leuke entertraining uit te werken dat het team van de Belastingdienst verder zou helpen in hun onderlinge samenwerking en vertrouwen.

Het moment van de waarheid

Toen was het moment daar. Enigszins stilletjes druppelde iedereen de zaal binnen. Terwijl er voorzichtig werd genipt van de koffie/thee, voelde je de spanning in de zaal. Dat is ook niet zo gek. We wisten dat de meeste deelnemers hun hart behoorlijk hadden gelucht in de vragenlijst, zowel op positieve dan wel op een kritische manier. Iedereen was ontzettend benieuwd naar wat we met hun inbreng hadden gedaan. Het was niet zo moeilijk om de aandacht te grijpen. Onze ervaren entertrainer Marielle Thiadens opent de presentatie door te benadrukken dat we een leerzame, verrassende maar vooral ook leuke middag tegemoet gaan. Dat is entertrainment. We combineren een training met plezier, want dat is de kracht van dit programma. Dit wordt gewoon genieten.

Voor elk team (ca 5 personen per team) is er een eigen tafel ingericht waaraan ze worden ontvangen. Vandaag wordt er gerankt, dus de welbekende ranking sterren liggen per tafel al klaar. Eerste opdracht; bepaal wie de teambaas wordt van jouw team. Uiteraard nodigde we de teams uit om vooral eens te zoeken naar de verborgen leiderschapstalenten (kortom: juffrouw Jannie kan het ook prima zijn…). Alle teambazen krijgen hun eigen badge opgespeld, waarna ze om de beurt naar voren werden geroepen door Mariëlle.

Om het ijs te breken, gaan we van start met een leuke opdracht! Elke teambaas krijgt een interview van 1 minuut waarbij ze alles mogen zeggen, behalve het woord ‘ik’. De kracht van de leider is namelijk om niet jezelf maar juist de ander te laten schitteren. Kortom, IK zeggen mag dus niet. Dit klinkt simpel, maar de eerste teambaas lag er direct uit toen hij antwoord gaf op de eerste vraag: “Wat doe jij precies voor werk?” Ik ben… en klaar was hij… De rest van de zaal lag dubbel.

Wat volgde waren een aantal meerkeuzevragen over werkend Nederland. Door middel van het omhoog houden van de ranking sterren konden de teams hun antwoord geven op de vraag.

Voorbeeldvraag: Wat blijkt het belangrijkste argument om van baan te veranderen?

A. Inkomen
B. Werktijden
C. Bedrijfscultuur (juiste antwoord)
D. Reisafstand

Toen ging het échte ranking van start. Voor het optimale resultaat zijn sommige vragen uit de vragenlijst bewerkt, ook om de antwoorden anoniem te houden. Zo luidde bijvoorbeeld een vraag:

“Zou jij liever een andere functie hebben binnen de Belastingdienst Academie? (ja/nee)”.

Dit werd omgevormd naar:

“Hoeveel procent van de ondervraagden zou liever een andere functie hebben binnen de Belastingdienst Academie?”

Het geschatte teamgemiddelde lag toch vaak ver verwijderd van het juiste gemiddelde. Dit leidde toch regelmatig tot een hoop oohs en aahs door de zaal. De entertraining vloog voorbij, welke we altijd afsluiten met een prijsuitreiking. Wie heeft de afdeling het beste ingeschat? Het team van de Belastingdienst Academie stapte met veel nieuwe inzichten en energie uit de Entertraining.

Missie geslaagd!